Iowa State University - College of Design King Pavilion

Ames, IA

Services provided on this project:

Architecture Overview:

The pavilion is organized as a simple 2-story form on the north side of the existing 6-story College of Design facility. Studios in the addition are organized around a central core space that functions as a flexible experimentation space. The center volume allows daylight to penetrate deep into the center of the building, while windows are organized to capture daylight into each studio classroom. The building essentially requires no electric lighting during daytime hours.

Sustainability Overview:

The building essentially requires no electric lighting during daytime hours, as windows are organized to capture daylight into each studio classroom. The building is also naturally ventilated with automatic window and mechanical system controls. A vegetated roof reduces heat island affect and reduces storm water needs on the property.

  • CLIENT: Iowa State University
  • COMPLETE: July 2009
  • SIZE:
    23,000 Sq. Ft. Addition
  • AWARDS:
    • AIA Iowa Chapter - Design Award - 2009
    • AIA Iowa Chapter - Sustainable Program: "Hope for the Future" Honor Award of Excellence - 2010
  • SUSTAINABLE: Certified LEED for New Construction v2.2 - Platinum
  • View Related Project Types:
    College & University