Western Technical College - Cleary Courtyard

La Crosse, WI

Services provided on this project:

Landscape Architecture Overview:

Utilizing the urban context and the surrounding environmental beauty of the Mississippi River Valley, the Cleary Courtyard is both a destination and a transition space located at the center of campus. This courtyard provides an amphitheater, an outdoor cafe, and an informal gathering space utilizing sustainable stormwater management practices, green infrastructure, native plants and locally source materials. Located within the bluffs of the Mississippi River Valley in the Driftless Region of Southwest Wisconsin, this urban plaza embraces, biomimicry, designed to mimic the layers of the surrounding strata as one passes through the valley. A linear path through the primary corridor of campus features a pavement constellation honoring the donors who provided for this place of ambiance. Functional seating and abundant lighting encourage students to traverse this previously under used pathway.

Engineering Overview:

Sustainability Overview:

Sustainability was a predominant factor in the design and evolution of Western Technical College - Cleary Courtyard. Utilizing endemic materials that integrate hints of the surrounding landscape helped create spaces that offer users the opportunity to engage in the landscape. Some of the other major components include; high efficiency lighting, permeable pavers and native plants.

  • CLIENT: Western Technical College
  • COMPLETE: August 2009
  • AWARDS:
    • ASLA Iowa Chapter - Honor Award - 2010
    • ASLA Wisconsin Chapter - Merit Award for Construction - 2010
    • ASLA Central States - Merit Award - 2012
  • View Related Project Types:
    Urban Design, College & University