Western Technical College - Integrated Technology Center Courtyard

La Crosse, WI

Services provided on this project:

Landscape Architecture Overview:

A series of stormwater best management practices, including permeable pavement, soil quality restoration, rain gardens and native plantings to remove over 640 pounds of sediment a year, resulting in a 25% reduction in runoff for the 10 year storm and over 1,600,000 gallons of water infiltrated per year.

Sustainability Overview:

This project replaces an under utilized and outdated pedestrian corridor, with a pedestrian courtyard that integrates functional and beautiful pathways for students, faculty, staff and other community members , connecting them to their campus destinations. The courtyard connects people to nature by embracing an indigenous ecotype of the region, the tamarack bog, a part of the Driftless biome of southwest Wisconsin. This new outdoor area and walkway combines a unique blend of native plants, indigenous materials and open spaces to create a “campus sponge” and a living laboratory that teaches students about their local natural environment.

  • CLIENT: Western Technical College
  • COMPLETE: September 2016
  • SIZE:
    1 City Block
  • AWARDS:
    • Wisconsin ASLA - Design Built - Honor Award - 2017
    • Central States ASLA - Design Built - Merit Award - 2017
  • View Related Project Types:
    Urban Design, College & University