Iowa State University - State Gym Expansion & Renovation

Ames, IA

Services provided on this project:

Architecture Overview:

This expansion and renovation provides the ISU campus with a comprehensive west-campus-based recreational facility which complements the choice of recreational activities currently available at the Lied Recreation and Athletic Complex on the east side of campus. This project also links Beyer Hall with the expanded State Gym providing additional facilities and increased activity choices without the need to build all new facilities. In addition, this linkage and reuse of State Gym provides a positive identity and gives new life to the historical campus icon that State Gym represents.

Interior Design Overview:

Landscape Architecture Overview:

Lighting Design Overview:

Sustainability Overview:

The Recreation Expansion & Renovation project is RDG's third LEED project on ISU's campus. The 163,000sf facility is the largest LEED project on campus to date and incorporates a variety of sustainable practices, including: rainwater harvest system, daylight design & control system, solar hot water, material conservation, and many others.

  • CLIENT: Iowa State University
  • COMPLETE: January 2012
  • SIZE:
    Renovation of State Gym, Beyer Hall and Addition to State Gym: 163,239 sq ft; Air Conditioning at Lied RAC: 40,262 sq ft
  • AWARDS:
    • IIDA Great Plains Chapter - Silver Award - Retail/Wellness/Hospitatlity Division - 2013
    • National Intramural-Recreational Sports Association (NIRSA) - Outstanding Sports Facility Award - 2013
    • AIA Iowa Chapter - Sustainable Design Honor Award of Excellence - 2014
    • Recreation Management Magazine - Innovative Architecture & Design Award - 2013
  • LINKS:
  • SUSTAINABLE: Certified LEED for New Construction v2.2 - Platinum
  • View Related Project Types:
    Sports, College & University,

When I was a student at Iowa State I was on the planning committee for the State Gym expansion and renovation project. I finally received a tour of the new building this past weekend. Wow is it beautiful! All the hard work and planning paid off. I loved the openness of the building and the ability to move from Beyer, to old State Gym, to State Gym expansion. The facilities that the REC staff have available comparable to their old space is not even in the same spectrum. I also loved the color of the hard wood floors with Cy in the center. The cubbies made out of the old State Gym floor were also a nice touch. I know if I was still a student I would live at that place and probably never leave the pool. Thanks so much for all you and RDG did throughout the process. I know the State Gym expansion and renovation has already and will in the future touch and change student life on campus.

- Noelle Lichty