UO Default Project Photo

University of Oregon Student Recreation Center Expansion and Renovation

Eugene, OR

Services provided on this project:

Architecture Overview:

This two-phased Student Recreation Center addition knits together an existing WPA Physical Education building, and an existing undersized Student Recreation building, while accommodating a not-yet-designed Health and Human Performance Building on an extremely tight site. This new addition leverages a significant pedestrian and bicycle circulation pathway, heavily utilized outdoor recreation fields, and the infamous Hayward Track venue to enliven its east facade. A new free-zone entrance on the east connects these pedestrians to the social hub of Main Street inside the building where students traverse the building, shopping its many recreation and academic venues. From the free-zone of Main Street, students are drawn through the Great Hall of the building and to the cardio and fitness spaces for unrestrained views to the east valley of Eugene. With this new fitness space, a 3-court gymnasium, 2-story locker room, large natatorium, group exercise rooms, active meeting room suite, and renovation of the existing facility, this design creates a dynamic expanded home for student wellness and physical education for the 22,000 students of the University.

Interior Design Overview:

Sustainability Overview:

The Student Recreation Center (SRC) expansion & renovation is an energy efficient structure with well controlled natural daylight. The facility exceeds State Energy Efficient Design (SEED) standards, targeting the UO Model of Sustainable Development of 35% more energy efficient than Oregon Energy Code requirements, and it achieved the Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Platinum certification. This facility uses only 43% of the energy, and 34% of the potable water when compared to its peers. The existing pool was converted into a cistern to collect rainwater used to flush toilets and for irrigation. Captured waste heat from campus steam tunnel provides heat to the building and pool. Solar thermal and PV systems provide energy resources to the building, or back into the grid. And, wood in the facility has been repurposed and comes from trees harvested and milled on the campus, and exterior wood benches are crafted from recycled beams that were demolished along with the existing tennis center.

  • CLIENT: University of Oregon
  • COMPLETE: August 2015
  • SIZE:
    110,000 Sq. Ft. of New Construction
    40,000 Sq. Ft. Renovation
  • AWARDS:
    • NIRSA - Outstanding Sports Facility Award - 2016
    • AIA Southwestern Oregon - Honor Award - 2018
  • SUSTAINABLE: Certified LEED for New Construction v3.0 - Platinum
  • View Related Project Types:
    Sports, College & University